czwartek, 2 kwietnia 2015

CO KAŻDY O ŻURKU WIEDZIEĆ POWINIEN...

Idealny wielkanocny żurek powinien delikatnie rozgrzewać dzięki gładkiej, kremowej konsystencji.

Powinien też skutecznie pobudzić apetyt intensywnie kwaskowatym smakiem, a jednocześnie dodawać energii białkową mocą.

Tradycyjna receptura każe przygotować żurek na bazie zakiszonego domową metodą mącznego zakwasu, zagęścić zupę śmietaną albo zasmażką i serwować z dodatkiem kiełbasy i jajek.

Nie tylko nie próbuję dyskutować z zasadnością, a nawet zaliczam się do grona gorących orędowniczek domowego przygotowania zakwasu na żurek.

Tłustą kiełbasę zastępuję jednak bogatym w łatwo przyswajalne białko wędzonym tofu, a dominujące zapachem siarkowodoru  jajka – chrupkimi, ostrymi jak chrzan kiełkami rzodkiewki, które pozwalają cieszyć się aromatem zupy.

Mój żurek zyskuje kremową konsystencję dzięki dodatkowi ziemniaków, których słodycz dopełnia kwaśności zupy równie doskonale jak śmietana- za to, w przeciwności do śmietany, bez ryzyka zwarzenia się zupy.

Odpowiadający za wzmocnienie żurku białkowy smak umami uzyskuję natomiast nawet nie sięgając po suszone grzyby (których unikam, aby mój żurek zachował jasny kolor), ale przygotowując żurek na bazie bogatego w selera i lubczyk warzywnego bulionu.

WEGAŃSKI ŻUREK

(składniki na 6 porcji)

Na bulion:
½ dużego selera
3 korzenie pietruszki
3 marchewki
1 dorodny por (biała i zielona część)
1 duża żółta cebula
2 duże ząbki czosnku
½ pęczka świeżego lubczyku
½ pęczka świeżego majeranku
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
chlust oleju rzepakowego (albo innego o neutralnym zapachu)
1,5 l wody

500 ml domowego zakwasu na żurek*
2 mączyste ziemniaki
½ łyżeczki białego pieprzu

Do podania:
wędzone tofu
kiełki rzodkiewki
świeżo tarty chrzan
drobno posiekany świeży majeranek

* jeżeli nie macie własnego wypróbowanego przepisu na zakwas, skorzystajcie z mojej receptury; jeżeli natomiast decydujecie się na korzystanie z kupnego zakwasu, przeanalizujcie dokładnie jego skład- dobry zakwas nie powinien zawierać niczego prócz mąki, wody i naturalnych przypraw

Zagotowujemy powoli wodę z przyprawami i olejem w dużym garnku o grubym dnie.

Zanim woda się zagotuje, dokładamy do garnka obrane i pokrojone w grubą kostkę warzywa i świeże zioła- najlepiej w podanej powyżej kolejności.

Po doprowadzeniu wody do wrzenia pozostawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy wywar, aż warzywa i przyprawy oddadzą aromat wodzie – co najmniej 45 minut, ale im dłużej, tym lepiej :)

Gotowy bulion przecedzamy przez gęste sito i ponownie podgrzewamy. Dorzucamy do bulionu obrane i pokrojone  w grubą kostkę ziemniaki.

Kiedy ziemniaki zmiękną (zajmie to ok. 10-15 minut) pozostawiamy wywar do przestygnięcia, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodajemy do wywaru zakwas oraz biały pieprz, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut.

Wegański żurek podajemy z dodatkiem pokrojonego w grubą kostkę i obsmażonego na złoto na oleju tofu, obsypany dokładnie opłukanymi kiełkami rzodkiewki i drobno posiekanym majerankiem.

Każdą z porcji wegańskiego żurku możemy dodatkowo zaprawić łyżeczką utartego na gładko chrzanu, rozmieszanego przed dodaniem do talerzy z ciepłą zupą.

***

Wegański żurek, nie podlegając ryzyku zwarzenia, tylko zyskuje przy każdym kolejnym podgrzaniu- warto więc zaplanować jego przygotowanie na sobotę albo nawet piątek.

Dodatkową zaletą wcześniejszego przygotowania żurku jest możliwość ukradkowego pokrzepienia się podaną z gorącymi ziemniakami i obsmażoną na złoto cebulą zupą podczas przedświątecznych przygotowań.

Planując taką ewentualność, warto wszakże przygotować żurek z dwa razy większej niż powyższa porcji, zwłaszcza, że w świąteczny poniedziałek wegański żurek może nas zachwycić swoją nową odsłoną, np. z pokrojonymi w kostkę złocistymi tostami i zawadiacko ostrymi kiełkami pora.

Niezależnie od wielkości przygotowanej porcji i sposobu serwowania nie zapominajmy o najważniejszych dodatkach do każdego, nie tylko wegańskiego żurku: duuuużej ilości czasu, aby delektować się żurkiem w gronie drogich naszemu sercu osób i szerokiego uśmiechu zadowolenia ze świątecznego zwolnienia tempa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz