Pewne sytuacje domagają się
nieodłącznie towarzystwa pizzy.
Jeżeli te sytuacje popadają w
kategorię typu „skręcanie mebli” w zupełności wystarczy zawartość stanowiącego
synonim szybkiej szamy kartonowego płaskiego pudełka.
Jeśli natomiast przywołującej pizzę
sytuacji bliżej do kategorii „zły piątek po jeszcze gorszym tygodniu, zimno,
nic się nie chce”, pomóc może tylko domowy placek, jedzony w kilka minut po
wyciągnięciu z pieca, wciąż buchający mgiełką gorącej pary i uwodzący chrupiącą
skorupką skrywającą ciągnące się wnętrze.
Efekt terapeutyczny nietrudno
uzyskać w sezonie grzewczym: po zagnieceniu ciasta z ulubionego najprostszego przepisu pozostaje tylko odczekać kilka kwadransów
na wyrośnięcie ciasta.
O zbawienny wpływ pizzy na duszę i
ciało łatwiej, jeżeli na utylizację czekają jeszcze późne dynie odmiany
hokkaido.
Dynie hokkaido nie wymagają
obierania, a dodatkowo, dzięki słodkawemu smakowi doskonale znoszącego pieczenie,
zwartego miąższu, pobudzają pizzową wyobraźnię, przyzywając słodkawo- ostre
pory czy czerwone cebule oraz ekscytująco słone oliwki i sery.
Przy wyważonych ciosach odpowiednio
ostrego noża krojenie dyni, osłodzone rychłą wizją smakowego dopieszczenia to przy tym nic
więcej niż doskonała okazja, aby pod pretekstem ubliżania ewentualnemu oporowi
dyniowej skóry wypuścić z siebie nagromadzoną przez tydzień frustrację.
Dynię hokkaido wystarczy zatem niezbyt
mozolnie pokroić na w miarę możliwości nie za grube plasterki, skropić oliwą i
podpiec.
A rozsypawszy podpieczoną dynię na
pizzowym placku domowej roboty, można dodatkowo, wbrew wszelkim ewentualnym
całotygodniowym negatywnym doświadczeniom, połechtać się świadomością własnego
geniuszu, który podpowiedział, aby kamień na pizzę nagrzewać równolegle z
pieczeniem dyni, wspomagając jednocześnie wytwarzającym się błogim ciepełkiem
wzrost pizzowego ciasta.
PIZZA
Z DYNIĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I OLIWKAMI
1 porcja ciasta na pizzę (np. z
tego przepisu)
¼ dyni hokkaido
1 czerwona cebula
10 oliwek
3 kopiaste łyżki pomidorów z puszki
1 ząbek czosnku
¼ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Do podania:
świeżo mielony czarny pieprz
Dynię pozbawiamy nitkowatej części
miąższu i pestek i kroimy w nie grubsze niż 5 mm plastry.
Powstałe dyniowe półksiężyce
przekładamy na blaszkę skropioną oliwą, smarujemy za pomocą pędzla oliwą i
pieczemy do momentu aż zaczną sprężynować pod naciskiem widelca, czyli ok. 10
minut w 180°.
Cebulę kroimy na ćwiartki, a
następnie na cieniusieńkie plasterki, które prażymy na suchej patelni, często
mieszając, aż cebula zacznie się rumienić i słodko pachnieć.
Oliwki kroimy na połówki, a pomidory
miksujemy (lub ugniatamy za pomocą widelca) ze zmiażdżonym z solą ząbkiem
czosnku.
Ciasto na pizzę rozciągamy lub wałkujemy
do uzyskania koła, wykładamy na nagrzany w piekarniku kamień i podpiekamy przez
5 minut w piekarniku nagrzanym do co
najmniej 220°.
Podpieczoną pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy upieczoną dynią, prażoną cebulą i przepołowionymi oliwkami, a następnie dopiekamy na złoto przez maksymalnie 10 minut.
Podpieczoną pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy upieczoną dynią, prażoną cebulą i przepołowionymi oliwkami, a następnie dopiekamy na złoto przez maksymalnie 10 minut.
Pizzę podajemy po 2-3 minutach od
wyciągnięcia z pieca- tak, aby była jeszcze bardzo ciepła, ale nie gorąca,
oprószając pizzę przed podaniem świeżo mielonym pieprzem.
***
PIZZA
Z DYNIĄ, POREM I GORGONZOLĄ
1 porcja ciasta na pizzę (np. z tego
przepisu)
¼ dyni hokkaido
½ pora
20 g masła
50 g gorgonzoli (lub innego słonego,
dobrze rozpuszczającego się sera z przerostem niebieskiej pleśni)
3 łyżki oliwy z oliwek
Do podania:
świeżo mielony czarny pieprz
Dynię oczyszczamy i pieczemy zgodnie
z powyższymi wskazówkami.
Pora dokładnie płuczemy, kroimy na
kilkucentymetrowe kawałki, a następnie na wzdłuż na pół. Każdą z połówek kroimy
wzdłuż na cienki paski.
Masło rozgrzewamy powoli w patelni o
grubym dnie. Na rozpuszczone, gorące masło wrzucamy porowe paski, które dusimy
pod przykryciem, aż się zeszklą (czyli przez ok. 10 minut), na bardzo małym
ogniu.
Rozciągnięte lub rozwałkowane do
kształtu koła ciasto na pizzę podpiekamy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do co
najmniej 220°.
Podpieczoną pizzę smarujemy oliwą i
obkładamy półplasterkami dyni, uduszonymi porami i porwaną na kawałki
gorgonzolą.
Pizzę dopiekamy przez nie dłużej nić
10 minut i podajemy po krótkim przestudzeniu, oprószoną świeżo mielonym czarnym
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz