Tarta z makiem to zręczny unik przed
czasochłonnym rolowaniem makowców.
Kruche ciasto, wzbogacone mąką
migdałową dzięki inspiracji migdałowo-
lawendową szarlotką, tworzy chrupiący kontrapunkt dla wilgotnej
makowej masy.
Proporcje ciasta do maku pozwalają
dogłębniej eksplorować jego wytrawny, przełamany słodyczą miodu smak.
Mniej klasyczną formę ciasta
usprawiedliwia użycie cudownie zagęszczającej masę makową kaszy jaglanej,
niekwestionowanej gwiazdy wśród tradycyjnych polskich kasz, której tarta z
makiem przywraca zasłużone miejsce na świątecznym stole.
A łatwość przygotowania kruchego
ciasta pozwala pokusić się o przygotowanie nieco większej jego ilości – w sam
raz, żeby udekorować wierzch tarty wyciętymi foremką do ciastek filuternymi
gwiazdkami.
TARTA
Z MAKIEM
(składniki na tartę o średnicy ok.
26 cm)
Nadzienie:
250 g maku
3 szklanki mleka migdałowego
¼ szklanki kaszy jaglanej
1 laska cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
100 g lipowego miodu (lub innego
ulubionego jasnego miodu)
100 g płatków migdałów
100 g kandyzowanej skórki
pomarańczowej
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 550
75 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru (lub drobnego
białego cukru)
125 g zimnego, pokrojonego na
kawałki masła + 1 łyżka masła do wysmarowania formy
3 łyżki zimnego mleka migdałowego
Przekładamy wszystkie składniki
ciasta poza mlekiem do dużej miski.
Kiedy utrzemy składniki rękami do
konsystencji mokrego piasku, dolewamy mleko i wyrabiamy krótko ciasto, które
zlepiamy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy przez 1 godzinę w
lodówce.
Mak wysypujemy na gęste sitko i
bardzo dokładnie płuczemy.
2 szklanki mleka migdałowego
podgrzewamy powoli w garnku o grubym dnie. Gdy mleko zacznie bulgotać,
dosypujemy do garnka mak, dokładnie mieszamy i gotujemy przez pod przykryciem
na małym ogniu ok. 15 minut, do wchłonięcia całości lub większości mleka.
W kolejnym garnku prażymy na sucho
kaszę jaglaną, intensywnie mieszając, tak, aby wywabić z kaszy goryczkę, ale
nie pozwolić się przypalić ziarenkom.
Kiedy kasza zacznie słodkawo
pachnieć, wlewamy do garnka pozostałą szklankę mleka, dokładamy cukier i
cynamon, a następnie gotujemy przez ok. 15 minut od zagotowania mleka, aż kasza
wchłonie płyn.
Ugotowany mak i kaszę przekładamy na
osobne sitka, odciskamy za pomocą łyżki i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mak przepuszczamy dwukrotnie przez
maszynkę do mielenia, za drugim razem dokładając do maku kaszę.
Zaprawiamy zmieloną masę makową miodem,
podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową, a
następnie mieszamy cierpliwie (najłatwiej jest wyrobić masę rękami), aby
składniki równomiernie się rozłożyły.
Dno formy na tartę wykładamy
papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wyklejamy formę ciastem, które nakłuwamy gęsto
widelcem. Odstawiamy wypełnioną ciastem formę do lodówki na czas nagrzewania
piekarnika do 180°, a następnie podpiekamy tartę przez 15 minut.
Z pozostałego ciasta, rozwałkowanego
pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy za pomocą foremki
gwiazdki, które odkładamy na czas podpiekania tarty do lodówki.
Wykładamy makową masę na podpieczony
spód. Na wierzchu masy układamy wycięte z ciasta gwiazdki, które delikatnie
wciskamy w masę.
Dopiekamy tartę przez 25 minut, do
przyrumieniania wierzchu ciasta, a następnie pozostawiamy do całkowitego
ostygnięcia w foremce. (Na ostatnie 10 minut pieczenia najbezpieczniej jest
przykryć tartę folią aluminową, tak, aby nie przypalić wyłożonych na wierzch
ciasta gwiazdek.)
***
Gotowana z dodatkiem brązowego cukru
i cynamonu kasza jaglana wzbogaca smak masy o delikatne karmelowe i korzenne
akcenty.
Podprażone płatki migdałowe
urozmaicają strukturę masy wyrazistymi akcentami, dublującymi strukturę
pachnącego masłem i migdałami, chrupkiego ciasta.
Smaku dopełnia kandyzowana skórka
pomarańczowa (w miarę możliwości najlepiej kandyzowana domową metodą), której
orzeźwiające właściwości sprawiają, że zajadanie się tartą z makiem, pomimo
bogactwa smaku makowej masy, nie musi ograniczyć się do jednej skromnej
porcyjki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz