czwartek, 18 grudnia 2014

PO PROSTU PROSTA TARTA Z MAKIEM

Tarta z makiem to zręczny unik przed czasochłonnym rolowaniem makowców.
Kruche ciasto, wzbogacone mąką migdałową dzięki inspiracji migdałowo- lawendową szarlotką, tworzy chrupiący kontrapunkt dla wilgotnej makowej masy.

Proporcje ciasta do maku pozwalają dogłębniej eksplorować jego wytrawny, przełamany słodyczą miodu smak.

Mniej klasyczną formę ciasta usprawiedliwia użycie cudownie zagęszczającej masę makową kaszy jaglanej, niekwestionowanej gwiazdy wśród tradycyjnych polskich kasz, której tarta z makiem przywraca zasłużone miejsce na świątecznym stole.
A łatwość przygotowania kruchego ciasta pozwala pokusić się o przygotowanie nieco większej jego ilości – w sam raz, żeby udekorować wierzch tarty wyciętymi foremką do ciastek filuternymi gwiazdkami.

TARTA Z MAKIEM
(składniki na tartę o średnicy ok. 26 cm)

Nadzienie:
250 g maku
3 szklanki mleka migdałowego
¼ szklanki kaszy jaglanej
1 laska cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
100 g lipowego miodu (lub innego ulubionego jasnego miodu)
100 g płatków migdałów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 550
75 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru (lub drobnego białego cukru)
125 g zimnego, pokrojonego na kawałki masła + 1 łyżka masła do wysmarowania formy
3 łyżki zimnego mleka migdałowego
Przekładamy wszystkie składniki ciasta poza mlekiem do dużej miski.
Kiedy utrzemy składniki rękami do konsystencji mokrego piasku, dolewamy mleko i wyrabiamy krótko ciasto, które zlepiamy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce.

Mak wysypujemy na gęste sitko i bardzo dokładnie płuczemy.
2 szklanki mleka migdałowego podgrzewamy powoli w garnku o grubym dnie. Gdy mleko zacznie bulgotać, dosypujemy do garnka mak, dokładnie mieszamy i gotujemy przez pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, do wchłonięcia całości lub większości mleka.

W kolejnym garnku prażymy na sucho kaszę jaglaną, intensywnie mieszając, tak, aby wywabić z kaszy goryczkę, ale nie pozwolić się przypalić ziarenkom.
Kiedy kasza zacznie słodkawo pachnieć, wlewamy do garnka pozostałą szklankę mleka, dokładamy cukier i cynamon, a następnie gotujemy przez ok. 15 minut od zagotowania mleka, aż kasza wchłonie płyn.

Ugotowany mak i kaszę przekładamy na osobne sitka, odciskamy za pomocą łyżki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia, za drugim razem dokładając do maku kaszę.

Zaprawiamy zmieloną masę makową miodem, podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową, a następnie mieszamy cierpliwie (najłatwiej jest wyrobić masę rękami), aby składniki równomiernie się rozłożyły.

Dno formy na tartę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wyklejamy formę ciastem, które nakłuwamy gęsto widelcem. Odstawiamy wypełnioną ciastem formę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika do 180°, a następnie podpiekamy tartę przez 15 minut.

Z pozostałego ciasta, rozwałkowanego pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy za pomocą foremki gwiazdki, które odkładamy na czas podpiekania tarty do lodówki.
Wykładamy makową masę na podpieczony spód. Na wierzchu masy układamy wycięte z ciasta gwiazdki, które delikatnie wciskamy w masę.

Dopiekamy tartę przez 25 minut, do przyrumieniania wierzchu ciasta, a następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w foremce. (Na ostatnie 10 minut pieczenia najbezpieczniej jest przykryć tartę folią aluminową, tak, aby nie przypalić wyłożonych na wierzch ciasta gwiazdek.)

***

Gotowana z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu kasza jaglana wzbogaca smak masy o delikatne karmelowe i korzenne akcenty.

Podprażone płatki migdałowe urozmaicają strukturę masy wyrazistymi akcentami, dublującymi strukturę pachnącego masłem i migdałami, chrupkiego ciasta.


Smaku dopełnia kandyzowana skórka pomarańczowa (w miarę możliwości najlepiej kandyzowana domową metodą), której orzeźwiające właściwości sprawiają, że zajadanie się tartą z makiem, pomimo bogactwa smaku makowej masy, nie musi ograniczyć się do jednej skromnej porcyjki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz