poniedziałek, 3 marca 2014

MISS PRZEDNÓWKA: KREMOWA ZUPA Z CYKORII

Kiedy zapowiedziałam, że będę przygotowywać zupę z cykorii, F. zareagował mocno sceptycznie, żeby nie powiedzieć niechętnie. Bąkał przy tym coś niecoś, że cykoria jest… gorzka.
Szczęśliwie F. raczył przyjąć mój argument, że cykoria to jedno z niewielu warzyw, które o tej porze roku nie przybywają na nasz stół po półtora albo nawet kilku tysiącach kilometrów podróży.

Dał się również przekonać, że wrodzoną cykoriową goryczkę można zbalansować nie tylko po zapieczeniu warzywa pod beszamelem i kołderką ze słodkawego Cheddara.
I że (podobnie jak gorycz szparagów) gorzkawość cykorii, połączona z odrobiną słodyczy, może nadać daniu wytrawnego szlifu.

KREMOWA ZUPA Z CYKORII


(składniki na 4 porcje)

4 duże cykorie
4 średniej wielkości mączyste ziemniaki*
1 średniej wielkości biała cebula
150 ml śmietanki o 30% zawartości tłuszczu
150 g bardzo dojrzałego sera Camembert (albo innego białego pleśniowego sera o wyczuwalnym drożdżowym aromacie i miękkim, łatwo rozpuszczającym się miąższu)
40 g masła
1,25 l bulionu warzywnego**
2 łyżeczki białego pieprzu
Do podania:
1 łyżka świeżo siekanego szczypiorku na każdą z porcji

* ziemniaki powinny odpowiadać połowie objętości cykorii

** najlepiej, aby bulion warzywny był nieco słodkawy- efekt taki uzyskamy, używając do przygotowania bulionu nieco więcej marchewki, tak jak np. w tym przepisie
Pozbawione głąbów i pokrojone w cienkie półplasterki cykorie (krojąc cykorie, odkładamy kilka najdrobniejszych listków do dekoracji) oraz posiekaną na bardzo drobną kosteczkę cebulę dusimy pod przykryciem na maśle, rozgrzanym powoli w dużym garnku o grubym dnie.
Kiedy warzywa zeszklą się i zaczną mocno, słodko pachnieć, dokładamy do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dolewamy gorący bulion i gotujemy całość pod przykryciem przez ok. 30 minut (w tym czasie ziemniaki i cykoria powinny stać się zupełnie miękkie).

Miksujemy część zupy ze śmietanką i miąższem wyciętym z Camemberta, wlewamy do garnka z resztą zupy, doprawiamy białym pieprzem, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i raz jeszcze bardzo mocno podgrzewamy.
Zupę z cykorii podajemy oprószoną grubo posiekanym koperkiem i udekorowaną drobnymi listkami cykorii.

***

Ziemniaki i śmietanka odpowiadają za aksamitną konsystencję oraz nienachalną słodycz zupy, okazując się doskonałą alternatywą dla rekomendowanego często jako dodatek do zupy z cykorii cukru (moim zdaniem niosącego zbyt duże ryzyko zbanalizowania smaku zupy nadmierną słodyczą).
Dodatek pleśniowego Camemberta łączy się z goryczą cykorii, niwelując jej cierpkość poprzez niezbędny dodatek szlachetnej wytrawności.

Cebula i biały pieprz sprawiają, że zupa z cykorii, choć lekka, zyskuje niebagatelne rozgrzewające właściwości.


Szczypiorek wzbogaca natomiast smak potrawy o finalny ostry akcent, zaś jego żywo zielony kolor, zestawiony z kremową barwą zupy, odtwarza naturalną, biało-zieloną, apetyczną kolorystykę cykorii.

Sporo z kremową zupą z cykorii okazują się też mieć przywołane na potrzeby debaty z F. szparagi- bo jeżeli chodzi o aksamitny, intrygujący odrobiną zręcznie skomponowanej z rozpieszczającą słodyczą, masłowością i kremowością  goryczki smak, kremowa zupa z cykorii może śmiało stawać w szranki z najdoskonalszymi kremami ze szparagów.

1 komentarz: