wtorek, 7 stycznia 2014

POCHWAŁA PROSTOTY, CZYLI KREMOWA ZUPA Z MROŻONEGO GROSZKU

W ramach postanowień noworocznych obiecałam sobie wrócić do częstego gotowania zup, które zaniedbałam w ciągu ostatnich tygodni, oszołomiona ilością kulinarnych gwiazdkowych i sylwestrowych atrakcji.
A ponieważ dzisiejszy dzień powitał mnie płodami ponad dwutygodniowego lenistwa, w postaci niepoliczalnej ilości zaległych e-maili, zdecydowałam się przygotować ekspresową i prostą w przygotowaniu zupę krem z mrożonego groszku.

KREMOWA ZUPA Z MROŻONEGO GROSZKU

(składniki na 6 porcji)

1,25 l łagodnego bulionu warzywnego*
450 g mrożonego groszku
2 mączyste ziemniaki
2 białe cebule
¼ pęczka tymianku**
3 łyżki oleju rzepakowego

Do podania na 2 porcje:
3 kromki pszennej bagietki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

* łagodny bulion warzywny możecie przygotować wg przepisu na kremową zupę z bakłażanów i ciecierzycy, jednakże zastępując oliwę z oliwek olejem rzepakowym

** zamiast świeżego tymianku możemy użyć ok. 4 łyżek suszonego tymianku, ryzykując wszakże, że drobinki zioła zakłócą idealną kremowość zupy
Cebule kroimy na drobną kostkę i szklimy pod przykryciem, w dużym garnku o grubym dnie, na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Kiedy cebule zrobią się przezroczyste, dokładamy do garnka groszek oraz obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki oraz związane białą nitką gałązki tymianku. Mieszamy całość i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Następnie zalewamy zawartość garnka przecedzonym przez gęste sito bulionem i gotujemy o miękkości groszku i ziemniaków (ok. 5-10 minut).

Podczas gotowania zupy rozgrzewamy na małej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju rzepakowego, do którego dorzucamy pokrojony w plasterki obrany czosnek.
Ściągamy czosnek z patelni, gdy zacznie się złocić (dzięki temu zabiegowi olej przyjmie aromat, ale nie nieprzyjemną gorycz mocno przesmażonego czosnku).

Kromki bagietki kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na aromatyzowanym czosnkiem oleju na złotobrązowy kolor.
Wyciągamy z zupy tymianek, miksujemy ją na gładki krem, raz jeszcze podgrzewamy i podajemy oprószoną świeżo posiekaną natką pietruszki i czosnkowymi grzankami.

***

Zupa krem z mrożonego groszku zachwyca pogodnym, żywo zielonym i wyrazistym, odświeżającym smakiem.
Ziemniaki naturalnie zagęszczają zupę i, wraz z podduszoną cebulą, potęgują przyjemną słodycz groszku.

Tymianek uzupełnia zmysłowe wrażenia o ostry, ziołowo- sosnowy aromat.

Dodatek pachnących czosnkiem, chrupiących grzanek i natki pietruszki wzbogaca kremową zupę z groszku o wyraziste, kontrastujące akcenty, które eliminują konieczność doprawiania zupy dominującym dodatkiem pieprzu.


Zupę krem z mrożonego groszku można również podać z pokruszonym słonym serem z niebieską pleśnią czy podsmażonym wędzonym tofu, albo oprószoną utartym wędzonym serem, a ilość łatwych modyfikacji potrawy może się okazać niebagatelną zaletą podczas kolejnych zapracowanych dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz