W ramach postanowień noworocznych obiecałam
sobie wrócić do częstego gotowania zup, które zaniedbałam w ciągu ostatnich
tygodni, oszołomiona ilością kulinarnych gwiazdkowych i sylwestrowych atrakcji.
A ponieważ dzisiejszy dzień powitał
mnie płodami ponad dwutygodniowego lenistwa, w postaci niepoliczalnej ilości
zaległych e-maili, zdecydowałam się przygotować ekspresową i prostą w przygotowaniu zupę krem z
mrożonego groszku.
KREMOWA
ZUPA Z MROŻONEGO GROSZKU
(składniki na 6 porcji)
1,25 l łagodnego bulionu warzywnego*
450 g mrożonego groszku
2 mączyste ziemniaki
2 białe cebule
¼ pęczka tymianku**
3 łyżki oleju rzepakowego
Do podania na 2 porcje:
3 kromki pszennej bagietki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżo posiekanej natki
pietruszki
* łagodny bulion warzywny możecie
przygotować wg przepisu na kremową
zupę z bakłażanów i ciecierzycy, jednakże zastępując oliwę z oliwek olejem
rzepakowym
** zamiast świeżego tymianku możemy
użyć ok. 4 łyżek suszonego tymianku, ryzykując wszakże, że drobinki zioła
zakłócą idealną kremowość zupy
Cebule kroimy na drobną kostkę i
szklimy pod przykryciem, w dużym garnku o grubym dnie, na rozgrzanym oleju
rzepakowym.
Kiedy cebule zrobią się
przezroczyste, dokładamy do garnka groszek oraz obrane, pokrojone w grubą
kostkę ziemniaki oraz związane białą nitką gałązki tymianku. Mieszamy całość i
dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Następnie zalewamy zawartość garnka
przecedzonym przez gęste sito bulionem i gotujemy o miękkości groszku i
ziemniaków (ok. 5-10 minut).
Podczas gotowania zupy rozgrzewamy
na małej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju rzepakowego, do którego
dorzucamy pokrojony w plasterki obrany czosnek.
Ściągamy czosnek z patelni, gdy
zacznie się złocić (dzięki temu zabiegowi olej przyjmie aromat, ale nie
nieprzyjemną gorycz mocno przesmażonego czosnku).
Kromki bagietki kroimy w grubą
kostkę i obsmażamy na aromatyzowanym czosnkiem oleju na złotobrązowy kolor.
Wyciągamy z zupy tymianek, miksujemy
ją na gładki krem, raz jeszcze podgrzewamy i podajemy oprószoną świeżo
posiekaną natką pietruszki i czosnkowymi grzankami.
***
Zupa krem z mrożonego groszku
zachwyca pogodnym, żywo zielonym i wyrazistym, odświeżającym smakiem.
Ziemniaki naturalnie zagęszczają
zupę i, wraz z podduszoną cebulą, potęgują przyjemną słodycz groszku.
Tymianek uzupełnia zmysłowe wrażenia
o ostry, ziołowo- sosnowy aromat.
Dodatek pachnących czosnkiem,
chrupiących grzanek i natki pietruszki wzbogaca kremową zupę z groszku o
wyraziste, kontrastujące akcenty, które eliminują konieczność doprawiania zupy
dominującym dodatkiem pieprzu.
Zupę krem z mrożonego groszku można
również podać z pokruszonym słonym serem z niebieską pleśnią czy podsmażonym wędzonym
tofu, albo oprószoną utartym wędzonym serem, a ilość łatwych modyfikacji
potrawy może się okazać niebagatelną zaletą podczas kolejnych zapracowanych
dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz