Pomimo zachłyśnięcia się
odmienianymi przez wszystkie kulinarne przypadki szparagami, nie przeoczyłam bynajmniej wybuchu sezonu na truskawki.
Nie miałam okazji
podzielić się do tej pory żadnym przepisem z truskawkami w roli głównej, gdyż pierwszych kilka
łubianek spożyłam częściowo bez jakichkolwiek dodatków, a częściowo
udoskonalając w miarę konsumpcji mój przepis na wegańską bitą śmietanę.
Wegańska bita śmietana,
przygotowywana z tłuszczu, lub, jak kto woli, śmietanki z mleka kokosowego jest
dzięki większej zawartości tłuszczu dużo łatwiejsza do ubicia niż tradycyjna
śmietanka- wystarczy dosłownie minuta ubijania mikserem albo nawet trzepaczką.
Dlatego moje eksperymenty dosyć
szybko skupiły się na bezowocnych próbach wyeliminowania podstawowej wady
wegańskiej bitej śmietany: jej tajemniczej umiejętności błyskawicznego
znikania, uniemożliwiającej fotograficzną dokumentację jej idealnej, lekkiej, ale
trzymającej formę konsystencji.
Odniósłszy sromotną klęskę w
powyższym zakresie, ale, wnioskując z lepkich śladów kocich i ludzkich łapek w
okolicach frontu robót, doszedłszy jednocześnie do wniosku, iż walczę z siłami
potężniejszymi ode mnie, skupiłam się niebawem na metodach wykorzystania wody
kokosowej, powstającej jako drugi produkt podczas rozwarstwiania się w miarę
chłodzenia mleka kokosowego.
A dopracowawszy się przepisu na mus
truskawkowy na bazie wody kokosowej, który tak doskonale łączy się z naturalnie
słodką i obłędnie pachnącą kokosem wegańską bitą śmietaną, znalazłam się w prawdziwym
deserowym niebie.
WEGAŃSKI
TRUSKAWKOWY MUS Z BITĄ ŚMIETANĄ
(składniki na wypełnienie 4 naczyń o
pojemności 200 ml)
2 szklanki (czyli ok. 500 ml)
zmiksowanych na gładką masę truskawek*
puszka mleka kokosowego o
pojemności 400 ml**
4 łyżki jasnego syropu z agawy
2 łyżeczki sproszkowanego agaru
3 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: mleko ryżowe lub inne
roślinne o delikatnym smaku
Do podania, na 1 porcję musu:
1 łyżeczka płatków kokosowych
kilka plasterków z pokrojonych w
pionie truskawek
*
w zależności od soczystości owoców odpowiednią ilość uzyskamy z
600-750 g truskawek
** jakość mleka jest oczywiście
naszym biletem wstępu do deserowego nieba; przestudiujmy więc dokładnie
etykietę i wybierzmy takie mleko kokosowe które ma jak najwięcej ekstraktu z
kokosa (ja używam mleka o 85% zawartości ekstraktu) oraz wodę- i absolutnie nic
więcej! a w szczególności żadnych wrażych procesowi rozwarstwiania zagęszczaczy
i stabilizatorów!!
Przygotowanie
mleka:
Puszkę z mlekiem umieszczamy co
najmniej na 24, a najlepiej 48 godzin w lodówce. W tym czasie mleko powinno
rozdzielić się na warstwę kokosowego tłuszczu na wierzchu oraz wodę kokosową na
dnie puszki.
Łyżką zbieramy tłuszcz do miski
lub pojemnika o cienkich ściankach- im dłużej trzymamy mleko w lodówce, tym
łatwiej będzie dokładnie oddzielić śmietankę od wody.
Pozostałą wodę kokosową przelewamy do osobnego
naczynia.
Jeżeli tłuszcz nie zdążył ściąć się
do półtwardej konsystencji, ściągamy ostrożnie wierzchnią warstwę tylko do
momentu, aż po zanurzeniu łyżki zobaczymy w mleczku domieszkę przezroczystej
wody kokosowej.
Jeżeli otrzymana śmietanka ma płynną
konsystencję, umieszczamy pojemnik z zebranym tłuszczem na 1 godzinę w
zamrażarce, a na pozostały czas chłodzenia musu przekładamy śmietankę do
lodówki – dzięki temu zabiegowi uzyska optymalną konsystencję do ubicia.
Przygotowanie
wegańskiej bitej śmietany:
Przygotowaną zgodnie z powyższym
opisem śmietankę kokosową przekładamy do dużej miski wraz z cukrem pudrem i
ubijamy krótko, do uzyskania gęstej, trzymającej formę konsystencji.
Wegańską bitą śmietanę przechowujemy w lodówce do
momentu użycia.
Przygotowanie
musu:
Miksujemy truskawki, uzyskaną dzięki
schłodzeniu i rozdzieleniu mleka wodę kokosową oraz syrop z agawy do
uzyskania gładkiej masy.
Jeżeli objętość powstałego płynu
jest mniejsza niż 750 ml, uzupełniamy brakującą ilość mlekiem ryżowym i
ponownie miksujemy.
Agar mieszamy z częścią otrzymanego
płynu, wlewamy całość do garnka o grubym dnie i, mieszając od czasu do czasu
trzepaczką, podgrzewamy powoli płyn przez ok. 5 minut, aż zacznie bąbelkować.
Przelewamy podgrzany płyn do naczyń,
w których chcemy serwować mus i pozostawiamy do wystygnięcia do temperatury
pokojowej, a następnie umieszczamy mus do ścięcia (na minimum 3 godziny) w
lodówce.
Ścięty mus przykrywamy wegańską bitą śmietaną, a wierzch deseru dekorujemy plasterkami truskawek i podprażonymi na
suchej patelni na jasnozłoty kolor, a następnie wystudzonymi płatkami
kokosowymi.
PS Odkryłam właśnie, iż truskawkowy
mus z bitą śmietaną znika w równie podejrzanych okolicznościach, jak sama
wegańska bita śmietana – najdobitniej świadczy o tym fakt, iż zdjęć doczekały
się tylko 3 porcje.
Zamiast tracić czas na dochodzenie,
dokąd wiodą lepkie kocie i ludzkie ślady, biorące początek przy opróżnionym
pucharku, skrytym przezornie za wazonem peonii, planuję po prostu trzymać
przez cały truskawkowy sezon żelazny zapas dobrze schłodzonego mleka kokosowego
w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz