Jednym słowem, lato oficjalnie
wkroczyło w piękny wiek dojrzały, którego nieodzownymi atrybutami są przyjemnie
łagodne, ciepłe słoneczne światło, wybarwiająca się dyskretnie pastelowymi odcieniami
żółci zieleń i szalone bogactwo osiągających pełnię smaku warzyw, a tym samym- koniec
bezwzględnej dominacji surowizny na talerzu.
Papryki, cukinie, bakłażany czy
kalafiory osiągają już taką moc i wyrazistość, że pięknie łączą się z bardziej
złożonymi aromatami kilku rodzajów ziół czy przypraw oraz doskonale uwalniają
pełnię smaku dzięki krótkiemu pieczeniu czy gotowaniu, zachęcając do sałatkowej
gry w ciepło- zimno- wygranej zarówno w bardzo ciepłe dni, jak i bardzo chłodne
wieczory.
SAŁATKA
Z PIECZONEJ CUKINII I PAPRYKI
(składniki na 2 porcje)
1 średniej wielkości zielona cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
pęczek pietruszki
½ pęczka tymianku
3 łyżki oliwy
opcjonalnie: 100 g sera Tallegio
Cukinię kroimy w plasterki, a papryki
w prostokątne kawałki. Pokrojone warzywa mieszamy z oliwą, wykładamy do wyłożonego
papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego, przykrywamy tymiankiem i połową
gałązek pietruszki i przykrywamy kolejnym arkuszem papieru do pieczenia,
zawijając całość w szczelny pakunek.
Pieczemy warzywa przez ok. 30 minut
w 180°- tak, aby papryki pozostały jędrne, a cukinia puściła soki.
Oddzielamy warzywa od ziół,
wykładamy na talerze, skrapiamy powstałym podczas pieczenia sokiem i podajemy
oprószone resztą dosyć drobno posiekanej pietruszki.
Dla dopełnienia smaku możemy podać
sałatkę z pokrojonym na niewielkie kawałki Tallegio lub innym delikatnym, dosyć
miękkim, maślanym w smaku serem, który skontrapunktuje jędrność papryki i
podkreśli muślinowość uduszonej we własnym soku cukinii.
SAŁATKA
Z PIECZONYMI BAKŁAŻANAMI
(składniki na 2 porcje)
***
1 średniej wielkości bakłażan
3 dorodne pomidory malinowe
4 łyżki białej fasoli z zalewy
pęczek koperku
½ pęczka mięty
2 łyżki oliwy
4 łyżki tureckiego sosu z granatów
Bakłażana kroimy w kostkę, mieszamy
z oliwą i wraz z połową kopru i całością mięty zawijamy szczelnie w papier do
pieczenia. Pieczemy do miękkości bakłażana- w 200° zajmie to ok. 30-35 minut.
Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy
na ósemki.
Upieczonego bakłażana wykładamy na 2
talerze, skrapiamy sosem z granatów. Na wierzch wykładamy cząstki pomidorów
oraz odsączoną z zalewy fasolę. Podajemy oprószone sowicie drobno poszatkowaną
nacią kopru.
(Sos z granatu możemy zastąpić mieszanką soku- lub, co da
lepszą konsystencję sosu- syropu z granatów, odrobiny ostrej papryki i octu winnego,
albo, jeżeli nie mamy soku ani syropu- sosem na bazie skarmelizowanego
brązowego cukru, doprawionego octem winnym i ostrą papryką. )
SAŁATKA
Z KALAFIORA, PAPRYKI I OLIWEK
(składniki na 2 porcje)
½ średniej wielkości kalafiora
1 czerwona papryka
20 odsączonych z zalewy zielonych
oliwek
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki musztardy z Dijon
2 ząbki czosnku
Kalafiora gotujemy al dente w
osolonym wrzątku, nakłuwając go co jakiś czas widelcem, aby wyczuć moment,
kiedy osiągnie właściwa konsystencję.
Czosnek szatkujemy najdrobniej jak
się da, oliwę mieszamy z musztardą i ucieramy z czosnkiem na dosyć gładki sos.
Kalafiora dzielimy na różyczki,
które mieszamy dokładnie z musztardowym sosem, rozkładamy na 2 talerze i
podajemy obsypane pokrojonymi w plasterki oliwkami i paseczkami w papryki.
***
Każdą z powyższych sałatek możemy
oczywiście doprawiać dodatkowo solą i pieprzem, mając wszakże na uwadze, aby te
konwencjonalne nuty nie przykryły oszałamiających naturalnych doznań smakowych:
orzechowego posmaku bakłażana, przełamanej ledwie wyczuwalną goryczką soczystej,
lekko trawiastej ziemistości cukinii, niemalże owocowej słodyczy kalafiora i
wyrazistej posoczystości papryki.
Każdą z powyższych sałatek możemy
też potraktować jako punkt wyjścia, wzbogacać- np. o podprażone na sucho pestki,
ze szczególnym uwzględnieniem najbardziej sezonowych ziaren słonecznika- i modyfikować. Cukinię i papryki możemy podczas
pieczenia aromatyzować również szałwią albo rozmarynem. Sałatkę z bakłażana fantastycznie
wzbogaci dodatek jeżyn, a kalafior równie wdzięcznie połączy się z sosem
majonezowo- koperkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz