Ponieważ (jak się okazało, słusznie :) założyłam, że przygotowanie baba ganoush z miąższu pozostałego po przygotowaniu faszerowanych bakłażanów okaże się dużo prostsze niż tradycyjna receptura, którą zwykle stosuję (tj. długotrwałe pieczenie głęboko ponacinanego i nafaszerowanego plasterkami czosnku bakłażana), niezwłocznie przystąpiłam do niezbyt absorbującego działania.
Dzięki powyższemu kończę miło dzień,
pochrupując słodkawą macę, maczaną w wytrawnej, kremowej paście, która ma w
sobie zaklętą całą smakową magię Lewantu. Polecam gorąco wykonać jak
najszybciej :)
KREMOWE
BABA GANOUSH
ok. 150 g miąższu wydrążonego z
bakłażana
3 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki tahiny
2 czubate łyżki jogurtu greckiego (im
gęstszy i bardziej słony, tym lepiej)
1 łyżeczka kuminu
opcjonalnie: świeżo mielona
sól morska
Nagrzewamy piekarnik do 200°.
Miąższ bakłażana (większe kawałki możemy pociąć na
kilkucentymetrowej długości paski) obsypujemy pociętym w cieniutkie plasterki
czosnkiem, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka!), a następnie pieczemy do miękkości ( w temperaturze 200° pieczenie zajmie
ok. 30 minut, które możemy z czystym sumieniem przebimbać na tarasie).
Kumin podprażamy na suchej patelni
przez ok. minutę, aż zacznie intensywnie pachnieć, pamiętając, aby dla
uniknięcia przypalenia ziaren potrząsnąć podczas prażenia patelnią.
Miksujemy upieczony czosnek i bakłażanowy
miąższ z podprażonym kuminem, tahiną i jogurtem. W razie potrzeby doprawiamy
jeszcze odrobiną soli.
***
W chwili obecnej jestem głęboko przekonana,
że aksamitnego bakłażanowo-orzechowego smaku baba ganoush, które w kolejnych
kęsach eksploduje słonymi nutami jogurtu i elektryzującymi akcentami kuminu, dopełnia
wystarczająco rozkosznie wafelkowa maca.
Po nasyceniu napadowej chęci warto
jednak postarać się o dodatek świeżo posiekanej natki pietruszki, kolendry albo
mięty, pestek granatu albo podprażonych orzechów włoskich czy ziaren
niełuskanego sezamu, które uatrakcyjnią i pogłębią słodkawo-wytrawno- słony
smak baba ganoush.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz