czwartek, 10 lipca 2014

NAJDOSKONALEJ PROSTE LODY TRUSKAWKOWE ZE STEWIĄ I Z MIĘTĄ

Drżące i parne +30 za oknem odbiera mi skutecznie ochotę na generowanie dodatkowych stopni podczas gotowania.
Do przestąpienia progu kuchni skłonić jest mnie w stanie wyłącznie wizja przygotowania błyskawicznych domowych lodów- bezgrzesznie niskokalorycznych dzięki użyciu stewii zamiast cukru i bezwstydnie smakowitych dzięki aromatycznej słodyczy letnich owoców.

Mając świadomość, że przy wykorzystaniu najprostszego przepisu na lody mogę przygotować orzeźwiający sorbet w dosłownie 10 minut, nie tracę czasu na kombinowanie wyrafinowanych połączeń- wiedząc, że po rzeczonych 10 minutach przygotowań przyjdzie mi odczekać co najmniej 3 godziny, aby lody porządnie się zmroziły.

A poza tym poszukiwanie egzotycznych smaków wydaje mi się bezcelowe, jeżeli w lodówce kryją się jedne z ostatnich w tym sezonie truskawek, a na parapecie o palmę pierwszeństwa wybujałości walczą pnąca się w górę na dobre pół metra stewia i rozbuchana do rozmiarów niewielkiego snopka mięta...

LODY TRUSKAWKOWE ZE STEWIĄ I MIĘTĄ

(składniki na wypełnienie 10 foremek o pojemności 50 ml)

500 g truskawek (lub nieco więcej- tyle, aby uzyskać 400 ml przetartego przez sitko soku)
10 dużych listków świeżej stewii
250 ml wody
listki z ¼ pęczka mięty

Listki stewii wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 5 minut (tym sposobem uzyskamy ok. 200 ml słodkiego wywaru).

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy przez ok. minutę, do uzyskania gładkiej masy.

Przecieramy masę przez gęste sitko, ustawione nad naczyniem o pojemności nie mniejszej niż 1 l- po przetarciu powinniśmy uzyskać 400 ml aromatycznego, oczyszczonego z pestek truskawkowego soku, jeżeli soku jest mniej możemy zblendować lub przetrzeć przez sito jeszcze kilka truskawek.

Dolewamy do soku truskawkowego przecedzony przez gęste sitko wywar ze stewii, dosypujemy posiekane najdrobniejjak się da listki mięty i bardzo dokładnie mieszamy.

Wymieszaną miksturę przelewamy do foremek na lody i chłodzimy przez minimum 3 godziny.

***

Stewia delikatnie podkreśla naturalną, słoneczną słodycz późnych truskawek.

Drobno posiekana mięta urozmaica soczystą czerwień domowego sorbetu drobinkami żywej zieleni i wzbogaca smak lodów o orzeźwiającą nutę.

Przygotowane w ekspresowym tempie lody truskawkowe ze stewią i miętą biją na głowę jakikolwiek kupny sorbet wyważoną proporcją intensywnej owocowości, fantomowej, rześkiej kwaskowatości i rozpieszczającej słodyczy, nie wspominając już- bądź wspominając tylko marginalnie- o wolności od gumy guar i innych wątpliwych dodatków.


Dzięki prostocie przygotowania są też wymarzonym pierwszym krokiem ku rozpędzeniu domowej manufaktury sorbetowej, która, dzięki adaptacji powyższych proporcji według własnego smaku do słodyczy poszczególnych owoców pozwoli cieszyć się całe lato niskokalorycznymi lodowymi przysmakami z arbuzów, melonów, malin czy borówek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz